Här kommer jag nu att skriva om Sagas och min träning och det för att jag mest ska få en liten överblick på det jag gör!

Spårhelg

Lördag Dag 1

Spår 1:

Apellspår på täkt. Liggtid ca 50 minuter. Torr nyslagen mark och med höbollar lite här och där.

Hon hittade spårsläppet på en gång men jag drog henne tillbaka för att koppla om henne, det gjorde att hon blev lite osäker...lite för slapp lina. Hon tappade spåret i vinkeln men hittade tillbaka igen och markerade apport 1, hittade inte apport 2 men markerade apport 3.

Spår 2:

Täktspår med 5 apporter. Liggtid ca 45 minuter. Grönt gräs och lite kuperat.

Spårsläppet vid vägen, jag gjorde annorlunda vid släppet och hon spårade med fart och säkerhet, mycket noggrann. Blev lite störd av en skällande hund men släppte det och spårade vidare.

Hon markerade 4 apporter och då valde jag att sela av henne. Hon fick därefter frispåra den 5:e apporten och den leverade hon med fart och fick i utbyte en boll.

Söndag Dag 2

Spår 1:

Skogsspår som gick över i ett sandtag och som avslutades i skog. Liggtid 40 minuter, 4 apporter 300m.

Snabb i starten och när hon kom till sanden så drog hon ner farten och spårade mycket noga och med lugn. När hon kom över på skog igen så drog hon på med fart igen. Hon markerade 3 apporter.

Spår 2:

Skogsspår med torr tallmo, liggtid ca 45 minuter, 3 apporter ca 400m.

Startade med fin fart, jobbade koncentrerat och noga. När hon kom fram till torr mossa drog hon ner på farten igen och spårade sakta och noggrant. Markerade alla apporterna!

Hon har visat att hon kan vila igen sig och jobba med stor kapacitet. Hon var lagom i spåret och visade att hon spårar på olika sätt i olika marker.

 

 

Sök, spår o lydnad

Lydnad:

Äntligen har träningssäsongen satt igång på riktigt. Vi går på lydnadskurs på söndagar. Just nu så tränar vi på stabiliteten och hon behöver koncentreras upp en hel del.

Vi har tränat på dessa moment:

* apportering

* hoppet

* läggande

* platsliggning

* inkallning

* linförighet

* framförgående

Spår:

Saga får nu ca 4 träapporter i spåret, hon har en bra fart och hon gillar det hon håller på med. Hon markerar apporterna genom att ta upp dem.

Sök:

Hittaövningar med dold figge, 4 figgar, vet vad som förväntas och hon går ganska rakt och med bra fart! Nu ska vi jobba med stabiliteten att vänta på kommandot!

Äntligen på gång med lite träning

I helgen har vi varit på Brukslydnadsdag och nu är vi på gång igen.

*Vi börjar med att nöta in hur det ska vara när vi går in på plan. Där ger jag mig aldrig, förut var det full fart in...

* Linförighet, vänster och högersvängar funkar mycket bättre men nu har den lilla skruttan börjat lägga sig när vi står i fotposition. Troligen för att vi tränat passivitet de senaste månaderna

* Snabba starter inför inkallningar

* Uthopp och tillbaka hopp

* Leverering av apporten

* Läggande med extern belöning

* Budföring

* Platsliggning ca 2 minuter med okopplad hund

Jag är så nöjd med dagens jobb!!!!

 

 

Ingen utställning för oss

Så hade vi sett fram emot en rolig dag på ridhuset i Hudik...den årliga utställningen på gång. Som vi har ringtränat och försökt minska lite i vikt, tränat på hantering och att gå fint i utställningskoppel...så vad händer? Jo det bara vräker ner en hel massa snö :( Shit vi kommer inte ut med bilden! Jag var skitsur halva dan i alla fall....till slut trotsade vi snön och for iväg på den 5:e omgången av lydnadskursen vi går...då blev jag genast på bättre humör! Min lilla gullsnutta, vad duktig hon var! Pigg o glad och älskar att träna...skiter väl i utställningen det är ändå inte riktigt min grej!Fortsatte att träna fotkommandot, apporten, läggandet och så fick hon kliva upp på en pall...bjuda på eget beteende... Åh vad kul det är att ha hund!

Love you Saga ♥ ♥ ♥

Lydnad inomhusträning

Åh vad vi har roligt när vi tränar lydnad. idag var det inomhusträning och den lilla dronningen var på G...just nu så har vi börjat med extern belöning och man kan ju påstå att matte blev trött fortare än hunden (vad det nu kunde bero på) Vi tränade även på apporten och den gillar hon verkligen men hon får inte plocka den själv ännu så det inte blir en massa tuggande...apporten älskar hon!

Vi tränade även på lite ringspring för vi ska på utställning nästa vecka...the one and only....

Höger o vänstesvängar är det bara att köta vidare på. Dagens platsliggning var hon superduktig i... vi tränar vidare!

Lydnadskurs pass 2

Så har vi varit iväg på både ett lydnadspass och ett sökpass. Det gick så himla bra för lilltjejen. Jag var så nöjd när jag var klar!

Vi tränade ...

* Apportering, hon griper men ska plocka upp den själv från backen vidare

* Fotposition

* Högersväng

* Vänstersväng

* Avslutade med en härlig budföring

* Platsliggning

Ja alla moment gick strålande...

Vi var iväg på räddningssök dagen innan och det var lika då, hon var modig och svansen stog rätt upp...överlycklig när hon hittade figgar och hon löste problemen själv!

NÖJD är bara förnamnet....♥ ♥ ♥

Tävlingslydnad

Vi har nu startat en lydnadskurs Saga och jag. Den är en direkt fortsättning på den vi gick i höstas men nu lär vi in olika moment. Då var det mest att testa. Vi ska bara ha skoj på planen och det har vi...hon är lite ofokuserad när hon kommer ner på plan för det doftar ju så gott men hemma på våran tomt eller när vi är ostörda är hon superduktig.

Vi har nu börjat med moment som...

* Fotposition

* Fot högersväng

* Sitt, stanna kvar

* Hoppet (stabilitet)

* Apportering

* Platsliggning ( låg hela tiden med mig bredvid)

* Budföring

Det känns så himla skoj att jobba med denna hund ♥ ♥

När det är för pissigt väder ute så tränar vi inomhus....Första söket

Idag har Saga gjort sin debut i sökskogen...och jag måste säga att även här bådar det gott.

Hon var först med och vallade rutan och den lilla hoffan for runt som en liten buse mellan de som trampade upp rutan.

Hon fick vatten och 5 minuters vila sen så var det dags som första hund...det var en mycket intresserad vovve som spårsökte sig ut till figgen som låg där och belönade med köttbullar.

När det var dags för figge nr 2 så fattade hon direkt vad hon skulle göra...med nosen i luften så tog hon sig fram till ännu en köttbulleautomat!

Jag kan inte vara annat än nöjd!

Mys med figgarna....

Spårkurs gång 3

Nu har vi spårat på kurs 4 gånger och svårighetsgraden blir svårare och svårare.

Idag blev det ett spå på ca 200m och med en 90 graders vinkel. I slutet låg det en leksak som hon tycker om. Det var mycket vitlav och omkullblåsta träd i miljön.

Hon tog upp spåret och spårade med drag, hon gick bitvis exakt i spårkärnan och med nosen i backen. på ett ställe så hamnade hon lite galet och det var i vinkeln men hon fixade detta själv och kom tillbaka till spåret. Helt plötsligt började svansen gå och det visade sig att hon var nära spårslutet...

En mycket duktig liten spårtjej har jag...

Avslut på valpkurs

Idag har vi haft avslutning på den valpkurs vi gått. Det var i spårskogen vi skulle samlas för att lägga lite valpspår och ha det mysigt. Ja nu blev det ju inte så mysigt eftersom det bara vräkte ner ifrån himlen. Spår det blev det i alla fall för 5 hundar och det blev olika liggtid efter hur mycket spår de gått tidigare...

Sagas spår låg 30 minuter och den innehöll en raksträcka och en böj till vänster. Idag gjorde hon ett snyggt spårupptag, hade driv i spåret. Hon höll på att gå förbi leksaken och fäljde ett annat spår helt plötdigt med ett otroligt driv men till slut så hittade hon grejen och då blev det kalas...

När saga kom ur bilen så stog svansen på topp och det syntes att hon gillade det som skulle hända.

Hon fick oxå hälsa på en folkmassa och hon gick in i den med neutral svans och käkade godis!

Mycket nöjd med dagen, nu ser vi fram emot nästa spåromgång som kommer att bli ca 120 m långt och med en liggtid på ca 45 minuter, hoppas på bättre väder då!

 Spårkurs gång nr 2

Igår var det tillfälle 2 på spårkursen och den var på samma ställe som sist.

Spåret var ca 75 m och det innehöll en liten böj. Det var Mia som gick ut spåret och hon la ut en grej som Saga aldrig sett förut.

Hon tog upp spåret bra och spårade lugnt men när hon kom till böjen så såg de so gick bakom att något hände...hon ökade tempot och fick ett drag i spårandet. Hon hittade naturligtvis den lilla grisen som var gömd och hon blev så glad när hon hittade den...

Min underbara lilla tjej är så duktig!

Spårkurs

Idag var det start på den spårkurs vi ska gå Saga och jag. Det känns så jätteskoj att börja spårutbilda den lilla tjejen. Eftersom vi redan gjort bäbisspåren så fick hon ett spår som legat 30 min.

Hon fixade spårupptaget bra och efter att kollat av att det stog en massa folk i skogen. Jag hade försökt att få henne att kissa sen kl 17 så passade hon naturligtvis på att kissa just då men efter att hon kissat rejält så tog hon upp spåret igen...hon blev jätteglad när hon hittade Ior i spåret....

Nu ser vi fram emot nästa spårtillfälle!

Spår

Igår åkte vi iväg och la spår till alla hundarna. Saga fick ett spår som var ca 50-70 meter. I slutet låg en leksak och liggtiden var ca 20 minuter. Det var ingen speciell vind så det spelade ingen roll åt vilket håll man la spåret.

Hon tog upp det jättebra och spårade bitvis med ett riktigt bra driv, nosen i backen och när belöningen hittades så blev hon superglad...några gånger till så har hon nog fattat galoppen:)

Saga har nu gått 3 frispår, 2 spår med sele och lina. Det här var det första med liggtid!

 

Ny träningsdagbok

Startar en träningsdagbok för Saga och det för att jag ska hålla reda på vilka moment vi tränar på.

Vi har så smått börjat vår resa och idag har vi lekt lite på vår promenad.

Vi tränar ingångar och fotposition så gott som varje dag, fast fortfarande utan kommando.

Jag hade två spårpinnar med ut och jag kastade in den ena i skogsdungen och hon hämtade den, sedan fick hon byta, hämta och leverera. Det fattade hon snabbt!

Vi lekte med kampstocken som belöning och tänk att hon lekte med kampen och inte mina fingrar.