2012-01-06  00:27:54 

Cesar vår första fina hund som vi har haft. Du kom till oss en dag i augusti. Jag stog och målade och tog en paus och plötsligt så var den där...annonsen i Ht. Jag slutade att måla och åkte till Ljusdal och valde ut just dig, den finaste killen i hela världen eller var det kanske du som valde mig...du satt vid min fot och tuggade på mitt skosnöre. Du tröck dig kärleksfullt mot min kind och sen var det klart, det har jag aldrig ångrat!

Cesar vi kommer aldrig att glömma dig.....

 

Cesar är en Golden retriever och kommer ifrån Seasprites kennel som ligger utanför Ljusdal i Hälsingland.

Cesar kom till oss 8 veckor gammal som ett litet sårpaket. Han hade vattenexem runt hela halsen, det blev många stunder med att göra rent, linda tassar osv... han somnade varje kväll i mitt knä. När han var 4 månader fick han sina första magbesvär och vid 8 månaders ålder konstaterades det att han fått en kronisk tarminflammation och en inkapslad bakterie i magen. Cesar har haft klippkort hos veterinären och han såg ut som en kung när han skulle bli undersökt, han verkade vara mycket stolt när han fick göra besök där. Nu är det tack och  lov ganska långt mellan besöken. Bara ett återbesök då och då. 

Cesar är en mycket diplomatisk kille som älskar att vara med på allt utom att åka bil. Det finns tillfällen när han vänt och gått och gömt sig. Det bästa som finns är förståss att ta sig ett dopp så fort tillfälle ges. Han är ochså en mycket matglad kille som petar i sig allt som går att äta och då innebär det allt,,,, ex petflaskor, all skit som finns, flugsvamp(blivit förgiftad...ja),tygtrasor mm.... kanske det beror på att han dagligen äter kortison.

Nu så här ett år senare så har han slutat äta svamp men en och annan petflaska eller tygtrasa kan fortfarande slinka ner! 

Cesar är mycket lugn och tar dagen med ro inomhus men när han kommer ut då far han fram över över tuvorna som en raket. Han älskar att leta saker i skogen och han är mycket duktig.

 

Golden retrievern är en ”allroundhund” och kan även lämpa sig väl för både lydnadsdressyr, viltspår, bruksgrenar som sök och spår, agility, flyball, kantarellsök och mycket annat. Men även med mer vardagsbetonade övningar kan göra en golden retriever nöjd med livet. Att leta rätt på "borttappade" föremål på promenaden eller att söka rätt på någon av familjemedlemmarna som gömt sig i skogen fyller i princip samma funktion. Resultatet blir en harmonisk hund som känner sig nöjd med tillvaron.

 

Några av golden retrieverns särdrag

En golden ska utstråla sundhet och ha ett vänligt uttryck. Golden retriever ska vara följsam, intelligent med en medfödd arbetsförmåga. Vidare skall den ha självförtroende, vara tillgiven och vänlig. Det är en stor ras med mycket underull och långa täckhår. Har man en golden får man räkna med en hel del päls på golven.

 

Att bära är för många golden en stor lycka och ett sätt att visa känslor på. Många vill gärna ha något i munnen under hälsningsceremonierna. När en golden bär är den stolt och glad. Att bestraffas då den bär något olämpligt gör den osäker och ledsen. Det bästa är att helt enkelt byta ut det olämpliga föremålet mot något tillåtet. På så sätt undviker man en konflikt och alla parter blir nöjda. I umgänget med en golden retriever är byteshandel ett nyckelord liksom förtroende.

 

I sin egenskap av apportör hyser golden retrievern en stor passion för vatten. Den badar gärna i såväl lerdiken som sjöar. Många individer älskar att simma medan andra nöjer sig med att plaska i strandkanten.

 

Golden retrievern har ett stort kontaktbehov och vill vara tillsammans med sin familj så mycket som möjligt. Att bli utestängd från gemenskapen gör den olycklig. Den mår bäst av mycket sällskap och vettig sysselsättning.

 

Seasprites Castillo

31 maj 2006